maanantai 18. helmikuuta 2013

Juha-Matille voitto Shuren remix-kisassa


 
"Mies pisti koko biisin uuteen uskoon. Ei mitään pursiseura-meininkiä, vaan kunnon hard-rock –osastoa tanakoilla kitaroilla varustettuna." (noretron.fi)

Juha-Matti Koppelomäki, neljännen vuoden medianomiopiskelija Virroilta nappasi voiton Shure Europen remix-kisassa. Kilpailun ideana oli tehdä remix-versio biisistä Fallen Empires. Juha-Mattia kuvaillaan kilpailusivustoilla selkeäksi voittajaksi. Tässä miehen itsensä ajatuksia kilpailusta:

Oletko luontainen lahjakkuus? Onko menestystä tullut aiemmin?
-Lahjakkuus tai mielummin osaaminen on tullut pikemminkin tekemisen kautta. Parhaiten oppii, kun jaksaa aina vaan tehdä luovuttamatta lisää. Tämä on toinen remix-kilpailu johon osallistun ja ensimmäinen voitto. Jatkossa varmasti teen lisää, koska tämä on hauskaa hommaa.


Kuinka paljon olet tehnyt aiemmin remixejä?
-Oikeastaan koko remix-homma lähti, kun Sony Music järjesti Beyonce End of Time-remix kisan ja osallistuin siihen ns. vitsillä ja vedin homman ihan överiksi tekemällä todella raskaan metalliversion. Se remix ei pärjännyt kovin hyvin, mutta se oli tavallaan jotain täysin uutta. Remixejä ylipäätään tehdään enemmän konemusiikkipuolella. Oli mielenkiintoista kokeilla miten muita genrejä pystyisi tekemään itsekseen ohjelmoimalla rummut ja soittamalla itse bassot sekä kitarat. Haastoin itseni siinä kehittelemään työmetodeja, millä pääsisi laadullisesti hyvän kuuloiseen lopputulokseen.

Oletko kuunnellut enemmänkin remix-toteutuksia? Kerro hyvä esimerkki hyvästä remiksistä.
-Itseasiassa en ole paljoa kuunnellut remixejä ylipäätään. Uskoisin, että remixaamiseen pätevät täysin samat lainalaisuudet, kun biisin säveltämiseen, sovittamiseen ja muuhun tuottamiseenkin. Ne remixit mitä olen kuunnellut/kuullut eivät ole olleet kovin hyviä omasta mielestäni. Joistain remixeistä kuulee, että tekijällä on ollut kyllä intoa pilkkoa kappaleita osiin, mutta se missä monet epäonnistuvat on niiden osien järjesteleminen musiikillisesti uudeksi ja hyvän kuuloiseksi kokonaisuudeksi.

Oletko hyödyntänyt kilpailutyössäsi valmiita elementtejä?
-Vain ns. miksaus-stemmat, joista remix piti tehdä. Kaikki muu sen ympärille rakennettu pohja on mitä itse kutsun käsityöksi. Kitarat ja bassot on itse soitettu ja äänitetty. Rummut on ohjelmoitu midillä ja osa rumpusämpleistä on myös itse äänitetty.

Miten aloitit kilpailubiisin tekemisen? Mistä tuli inspiraatio?
-Sattui olemaan ylimääräistä aikaa ja käytin sen hyödyksi. Oikeastaan näin kyseisestä remix-kilpailusta ensimmäisenä mainoksen ja lähdin selvittelemään minkälainen biisi on kyseessä. Sen jälkeen päätin kokeilla, mitä saan aikaan. Parhaat ideat syntyvät aina, kun ottaa kitaran ja alkaa soittaa.

Kuinka omat mieltymykset näkyvät lopputuloksessa?
-Ainahan se itse tehty kuulostaa itsetehdyltä ja niin pitääkin. Tällä kertaa yritin kuitenkin pois omalta mukavuusalueelta ja yritin myös saada remixiin 80-luvun lopun ja 90-luvun alun saundia.

Juha-Matti Koppelomäen raskas tulkinta hurmasti remix-kisan tuomarit.


Mikä on oma musiikillinen taustasi?
-Olen soittanut monia instumentteja ala-asteelta lähtien. Ensin soitin rumpuja usean vuoden, jonka jälkeen sain lahjaksi kitaran ja siitä asti se on ollut pääinstrumentti. Lisäksi käytin jo ala-asteella välitunteja soitellen pianoa, vaikken osannut sitä edes soittaa. Joskus jäin jopa tunniksi tai kahdeksi koulun jälkeen soittamaan pianoa. Vähäisiä rumpu- ja teoriatunteja lukuunottamatta olen opetellut kaikki itse.

Missä vaiheessa opintosi ovat? Mitä aiot tehdä valmistuttuasi?
-Enää ei ole kuin opinnäytetyö, joka on hyvässä vauhdissa. Valmistumisen jälkeen yritän työllistää itseni jotenkin, mahdollisesti myös perustaa toiminimen, jonka puitteissa tarjoan tuotanto- ja miksauspalveluja. Pitkän tähtäimen haaveena on myös oman äänitysstudion perustaminen.

Miten opintolinja on auttanut sinua musiikillisella urallasi?
-Opintolinja on tarjonnut paljon tietoa ja taitoa sekä hyvät puitteet harjoitella asioita itse. Ennen kaikkea opiskelun aikana on löytänyt omat vahvuutensa ja selkeytynyt ajatus siitä, mitä haluaa jatkossa tehdä.

Mihin käytät palkintoetusi?
-Lisää työkaluja työkalupakkiin. Tässä tapauksessa mikrofoneja.
Tässä vielä Juha-Matin voittoisa remix-versio.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti