tiistai 19. helmikuuta 2013

Hermannin "Lasia ja betonia" ilmestyy ensi viikolla

Hermannin debyyttialbumi ”Lasia ja Betonia” ilmestyy 28. helmikuuta. Hermanni on multi-­instrumentalisti, joka on lähes kahdenkymmenen vuoden aikana toiminut lukuisissa eri orkestereissa. Nyt on viimein luvassa oma soololevy. 


Albumin musiikki on suomenkielistä pop-rockia, joka koostuu kauniista melodioista ja puhuttelevista teksteistä. Albumin ensimmäinen single ”Tekojensa näköinen mies” julkaistiin musiikkivideon kera tammikuun lopulla. Video on kerännyt You tubessa jo ennen albumin julkaisua noin 800 näyttökertaa.

Hermanni työsti albumiaan viime vuoden aikana ja saattoi sen loppuun yhteistyössä Studio57 Oy:n ja 57Recordsin kanssa. Levyn tuotannosta vastaa artisti itse.

Albumilla esiintyvät Hermannin lisäksi Patrik Kivekäs (basso) ja Joonas Leppänen (kitara). Kahden kappaleen sanoituksista vastaa tamperelainen Eino Arvola. 

Hermanni-taiteilijanimen taakse kätkeytyvä Pauli Hermanni Tastula, Patrik Kivekäs ja Joonas Leppänen ovat kaikki kolmannen vuoden medianomiopiskelijoita Tampereen ammattikorkeakoulusta Virroilta.

"Lasia ja betonia" -albumin virallinen julkaisukeikka nähdään Pub 66:ssa Virroilla keskiviikkona 6.3. Illan aikana Hermanni vetää semi-akustisen keikan soittajakavereidensa kanssa. Lavalle nousevat ainakin Marko-Tapio Kivelä sekä levyllä soitelleet Joonas Leppänen ja Patrik Kivekäs. 

Hermanni - Tekojensa näköinen mies OFFICIAL

maanantai 18. helmikuuta 2013

Juha-Matille voitto Shuren remix-kisassa


 
"Mies pisti koko biisin uuteen uskoon. Ei mitään pursiseura-meininkiä, vaan kunnon hard-rock –osastoa tanakoilla kitaroilla varustettuna." (noretron.fi)

Juha-Matti Koppelomäki, neljännen vuoden medianomiopiskelija Virroilta nappasi voiton Shure Europen remix-kisassa. Kilpailun ideana oli tehdä remix-versio biisistä Fallen Empires. Juha-Mattia kuvaillaan kilpailusivustoilla selkeäksi voittajaksi. Tässä miehen itsensä ajatuksia kilpailusta:

Oletko luontainen lahjakkuus? Onko menestystä tullut aiemmin?
-Lahjakkuus tai mielummin osaaminen on tullut pikemminkin tekemisen kautta. Parhaiten oppii, kun jaksaa aina vaan tehdä luovuttamatta lisää. Tämä on toinen remix-kilpailu johon osallistun ja ensimmäinen voitto. Jatkossa varmasti teen lisää, koska tämä on hauskaa hommaa.


Kuinka paljon olet tehnyt aiemmin remixejä?
-Oikeastaan koko remix-homma lähti, kun Sony Music järjesti Beyonce End of Time-remix kisan ja osallistuin siihen ns. vitsillä ja vedin homman ihan överiksi tekemällä todella raskaan metalliversion. Se remix ei pärjännyt kovin hyvin, mutta se oli tavallaan jotain täysin uutta. Remixejä ylipäätään tehdään enemmän konemusiikkipuolella. Oli mielenkiintoista kokeilla miten muita genrejä pystyisi tekemään itsekseen ohjelmoimalla rummut ja soittamalla itse bassot sekä kitarat. Haastoin itseni siinä kehittelemään työmetodeja, millä pääsisi laadullisesti hyvän kuuloiseen lopputulokseen.

Oletko kuunnellut enemmänkin remix-toteutuksia? Kerro hyvä esimerkki hyvästä remiksistä.
-Itseasiassa en ole paljoa kuunnellut remixejä ylipäätään. Uskoisin, että remixaamiseen pätevät täysin samat lainalaisuudet, kun biisin säveltämiseen, sovittamiseen ja muuhun tuottamiseenkin. Ne remixit mitä olen kuunnellut/kuullut eivät ole olleet kovin hyviä omasta mielestäni. Joistain remixeistä kuulee, että tekijällä on ollut kyllä intoa pilkkoa kappaleita osiin, mutta se missä monet epäonnistuvat on niiden osien järjesteleminen musiikillisesti uudeksi ja hyvän kuuloiseksi kokonaisuudeksi.

Oletko hyödyntänyt kilpailutyössäsi valmiita elementtejä?
-Vain ns. miksaus-stemmat, joista remix piti tehdä. Kaikki muu sen ympärille rakennettu pohja on mitä itse kutsun käsityöksi. Kitarat ja bassot on itse soitettu ja äänitetty. Rummut on ohjelmoitu midillä ja osa rumpusämpleistä on myös itse äänitetty.

Miten aloitit kilpailubiisin tekemisen? Mistä tuli inspiraatio?
-Sattui olemaan ylimääräistä aikaa ja käytin sen hyödyksi. Oikeastaan näin kyseisestä remix-kilpailusta ensimmäisenä mainoksen ja lähdin selvittelemään minkälainen biisi on kyseessä. Sen jälkeen päätin kokeilla, mitä saan aikaan. Parhaat ideat syntyvät aina, kun ottaa kitaran ja alkaa soittaa.

Kuinka omat mieltymykset näkyvät lopputuloksessa?
-Ainahan se itse tehty kuulostaa itsetehdyltä ja niin pitääkin. Tällä kertaa yritin kuitenkin pois omalta mukavuusalueelta ja yritin myös saada remixiin 80-luvun lopun ja 90-luvun alun saundia.

Juha-Matti Koppelomäen raskas tulkinta hurmasti remix-kisan tuomarit.


Mikä on oma musiikillinen taustasi?
-Olen soittanut monia instumentteja ala-asteelta lähtien. Ensin soitin rumpuja usean vuoden, jonka jälkeen sain lahjaksi kitaran ja siitä asti se on ollut pääinstrumentti. Lisäksi käytin jo ala-asteella välitunteja soitellen pianoa, vaikken osannut sitä edes soittaa. Joskus jäin jopa tunniksi tai kahdeksi koulun jälkeen soittamaan pianoa. Vähäisiä rumpu- ja teoriatunteja lukuunottamatta olen opetellut kaikki itse.

Missä vaiheessa opintosi ovat? Mitä aiot tehdä valmistuttuasi?
-Enää ei ole kuin opinnäytetyö, joka on hyvässä vauhdissa. Valmistumisen jälkeen yritän työllistää itseni jotenkin, mahdollisesti myös perustaa toiminimen, jonka puitteissa tarjoan tuotanto- ja miksauspalveluja. Pitkän tähtäimen haaveena on myös oman äänitysstudion perustaminen.

Miten opintolinja on auttanut sinua musiikillisella urallasi?
-Opintolinja on tarjonnut paljon tietoa ja taitoa sekä hyvät puitteet harjoitella asioita itse. Ennen kaikkea opiskelun aikana on löytänyt omat vahvuutensa ja selkeytynyt ajatus siitä, mitä haluaa jatkossa tehdä.

Mihin käytät palkintoetusi?
-Lisää työkaluja työkalupakkiin. Tässä tapauksessa mikrofoneja.




Tässä vielä Juha-Matin voittoisa remix-versio.

tiistai 12. helmikuuta 2013

Fat Friday - Läskiä perjantaita järjestämässä

Tipattoman tammikuun jälkeen on vuorossa tipallisempi helmikuu, jota vietetään Porin yöelämässä tapahtumanimellä Fat Friday. Paikallinen Bar Soma ja Bar Miami muodostavat kaksi kerrosta käsittävän juhla-areenan Välimeri-teemalla tarjoten bilettäjille artisteja, kuten DJ HESH, DJ RESUPEKKA sekä pääesiintyjänä Asan yhdessä DJ POLARSOULin kanssa.

Vastuussa tästä rikkaasta tapahtumakokonaisuudesta nimeä myöten ovat kaksi Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijaa, Juuso Kallio ja Peik Erhola. Kyseiset herrat kertovat nyt omin sanoin niin itsestään kuin ravintoloiden kanssa järjestämästään tapahtumastakin.

Keitä olette ja mistä olette kotoisin?
Juuso: ’’Olen Juuso Kallio, 22-vuotias, kotoisin Porista. Opiskellaan Peikin kanssa Tampereen ammattikorkeakoulussa viestinnän koulutusohjelmassa, jossa suuntautumisvaihtoehtona toimii digitaalinen ääni ja kaupallinen musiikki. Koulutusohjelma sijaitsee Virtain toimipisteessä. Sivuhommana toimin radiotoimittajana Radio Porissa. Myös oman musiikin teko on lähellä tekemisenkirjoa.’’
Peik: ’’Olen Peik Erhola, 21-vuotias ja kotoisin Hämeenlinnasta. Sivuhommina tuotan musiikkia, jonka lisäksi soitan myös muutamassa bändissä. Omien projektien ohella teen sekä tuotan kaupallista musiikkia eri mainostoimistoille.’’

Mihin aiotte suuntautua opiskelussa?
Juuso: ’’Olen ajatellut suuntautua musiikkibisnekseen, erityisesti mediatuotantoon.”
Peik: ’’Studio- ja tuotantopuoli kiinnostaa, mutta myös bisnespuoli on tällä alalla hyvä hallita.’’


Mitä olette oppineet opintojenne aikana?
Juuso: ’’Kaikenkattavasti audiomediaan liittyen. Kaikkea ei kuitenkaan pysty yksittäisesti kertomaan.’’
Peik: ’’Markkinointikanavia on luultua enemmän eikä markkinointi mene vain artistin kautta. Lisäksi tämän opiskelun kautta olen pyrkinyt löytämään hyviä juttuja myös niiltä artisteilta, joista en henkilökohtaisesti tykkää. Vaikka joku artisti kuulostaisi omaan korvaan huonolta, se ei tarkoita ettenkö voisi löytää siitä jotain, josta joku toinen voisi tykätä.’’
Juuso: ’’Opettajien avustuksella on tullut myös pudottua sieltä pilvilinnoista ja kohdannut sen faktan, että ei niitä demoja noin vain lähetetä levy-yhtiöille ja napata levytyssopimuksia.’’
  

Esittelisittekö hieman tapahtumatuotannon opintokokonaisuutta?
Juuso: ’’Tapahtumatuotanto sisältää osaltamme muun muassa markkinointia, laskutusta sekä mainontaa. Tavoitteena on tuoda tapahtuma kaupallisesti esille myös muualla kuin vain sosiaalisessa mediassa, joten vastuullamme ovat sekä julisteet että promovideot. Lisäksi pidämme kontaktia tapahtumassa esiintyviin artisteihin, keskittyen lähinnä buukkaamiseen.’’
Peik: ’’Kun tapahtuma itse lähtee käyntiin, meidän tehtävämme on vain vahtia, että kaikki menee hyvin.’’
Juuso: ’’Kaikki tärkein on siis hoidettu jo ennen tapahtumaa, kuten teema, tapahtuman nimi, markkinointi, artistien hoitaminen jne.’’

Mitä odotuksia teillä on kyseisen tapahtuman suhteen?
Juuso: ’’Odotukset ovat tietty kovat! Lähtökohtaisestihan odotukset ovat aina korkealla ja omiin tekemisiin ja tapahtumiin pitää uskoa, kyse kun on kuitenkin Välimeren teemasta. Eihän sitä muuten lähtisi mukaan, jos ei näkisi tapahtumassa lainkaan potentiaalia.’’

Lopuksi, kuinka paljon Asan tuotannolla on ollut vaikutusta teihin?
Juuso: ’’Itse kun pyörin rap-musiikin parissa, niin onhan sitä tullut myös paljon kuunneltua. On siis todella suuri ilo, että kyseinen herra esiintyy myös minun ja Peikin järjestämässä tapahtumassa.’’  
Peik: ’’Henkilökohtaisesti Asa ei ole minulle se suurin vaikuttaja, mutta hänen tekstinsä ovat todella inspiroivia ja vakuuttavia, joita on tullut kuunneltua Avaimen ajoista lähtien. Musiikillinen vaikutus tulee kuitenkin sen sijaan muualta.’’
Peik Erholan (vas.) ja Juuso Kallion mielestä ammattikorkeakoulussa opitusta 
kattavasta osaamisesta on ollut hyötyä, mikä tulee näkymään erityisesti kentällä toimiessa.

 


Juuson ja Peikin suunnittelema sekä järjestämä Fat Friday yhteistyössä Bar Soman ja Bar Miamin kanssa sijaitsee edellä mainittujen porilaisten ravintoloiden tiloissa, eli kyseessä ovat kahdessa kerroksessa tapahtuvat bileet.
Esiintyjinä toimivat DJ HESH sekä DJ RESUPEKKA ja pääesiintymisestä vastaa Asa & DJ POLARSOUL.
Ovet auki klo 22:00.
Liput 7€ sis. narikka.
Ikäraja on poikkeuksellisesti K-20 molemmissa ravintoloissa.

Kuva ja teksti:
Henrik Savonen