maanantai 7. tammikuuta 2013

Reki Balboa - Ei Aina Voi Olla Joulu


Reki Balboa - Ei Aina Voi Olla Joulu
Blog
6.1.2013

Reki Balboa - Ei Aina Voi Olla Joulu on joululevy, jonka oli alunperin tarkoitus olla minimalistisella, mutta eksoottisella instrumentaatiolla toteutettu kokonaisuus, jossa vihaiset ukulelea soittavat tontut olisivat tulleet suomalaisille tutuiksi. Alkuperäinen idea muuttui aika paljon projektin edetessä. Loppujen lopuksi saatiin nipullinen uusia joululauluja kuin pitikin, mutta vihaiset tontut eivät juurikaan näyttäytyneet levyllä. Kävi siis hieman toisin kuin ajateltiin, mutta ihan hyvä kokonaisuus levystä saatiin.


Aikataulu oli tiukka ja levyn valmistumisen jälkeen ei aikaa riittänytkään enää kunnollisen promo-myllyn käynnistämiseen. Vaikka jakelijana toimikin Playground Music, oli joulu taas liian nopeasti ovella. Alunperin ajateltiin, että levyä oltaisiin myyty vain Tampereen joulutorilla, mutta hieman yllättävänkin jakelusopimuksen ansiosta levy oli myynnissä myös digitaalisessa muodossa. Silti kävi niin, että vain harva suomalainen sai levystä tietää.

Levyn alkuperäisestä konseptisuunnitelmasta jäi jäljelle vain eksoottinen instrumentaatio, eli ukulele, basso ja kellopeli, sekä perkussio-soittimiin lukeutuvat cajun ja darbuca. Kuten jo mainittu, idea vihaisista tontuista alkoi tuntua jo ensimmäisten demojen myötä vaikealta. Niinpä levyn pääteemaksi nivoutui lopulta joulun tarkasteleminen poikkeuksellisista näkökulmista, kuten esim. joulupukkia veronkierrossa avittavan Veronkierto-tontun silmistä.

Kappaleet äänitettiin pääasiassa viiden ihmisen voimin, mutta itse sävellystyössä oli linjaltamme seitsemän oppilaan porukka. Pääasiassa biisit joiden tekemisessä olin itse mukana on sävelletty ukulelella. Muilta säveltäjiltä tulleet, pianolla tai kitaralla tehdyt demot, muutimme luokkatoverini Juuso Alamäen kanssa ukulele - versioiksi meille saapumisensa jälkeen. 

Tässä biiseistä lyhyesti:

1. No Mutta, Hyvää Joulua Vaan!
Tämä on kitaralla sävelletty intro-kappale. Yritimme Juuson kanssa emuloida Joulu On Taas- kappaletta. Bassot poksuteltiin kotona omalla äänikortti-etuasteella. Aivan kuten teimme jokaisen muunkin kappaleen kohdalla. Perkussio-osuudet on tässä kuin muissakin biiseissä Mitja Virikon ja Samuli Jylhän soittamia.

2. Ei Aina Voi Olla Joulu
Pauliina Vilpakan sävellys ja sanoittanutkin hän kappaleen on. Tämä biisi, oli alunperin hiukan reggaemainen, mutta se karsiintui pois kun ei vaan uskottu sen olevan hyvä ratkaisu. Tämä on myös levyn hittibiisi, jolla jakelusopimuskin saatiin. Juuso Alamäen kanssa sovitettiin, Mitja Virikko ja levyn äänittänyt Samuli Jylhä tuottivat, sekä soittivat rytmisoittimet. Ainoa kappale, jossa soitetaan urkua.

3. Veronkierto-Vilkku
Tästä biisistä tehtiin ensimmäinen valmis demo. Kappale antoi täten aika paljon lyyrisesti sekä musiikillisesti suuntaa koko levylle. Juuso Alamäen kanssa ukuleleilla sävelletty biisi on henkilökohtainen suosikkini.

4. Konnichiwa, Joulupukki
Hyvä ja tarttuva kappale, joka kertoo joulupukin Japanin lomailusta. Biisi tehtiin monen voimin Jussi Sallin demotuksen pohjalta. Sain naapureilta varoituksen postilaatikkoon, koska huusin kappaleen kertosäettä öisin nauhoitellessani. Onneksi ei tullut häätöä.

5. Liekki-Leevi
Kappaleen synty on vähän samanlainen kuin Konnichiwa, Joulupukki-biisin. En tosin meinannut saada häätöä tätä äänitellessäni. Monen kynästä värkätty laulu kertoo pyromaani-tontusta, joka vaanii joulupukkia ja meinaahan tonttu polttaa koko Lapinkin. Juuso Alamäen kanssa ukulele-ystävälliseksi sovitettu kappale on ehkä levyn iskelmällisin kappale.

6. Lopunajan Tonttu
Levyn surumielisin kappale. Tonttu yrittää päästää itsensä päiviltä,mutta ei vaan onnistu. Taisi olla aikaavievin sanoitustyö ainakin itse sanoittamieni kappaleiden joukosta. Juuso Alamäen kanssa sävellettiin ukulele-kitaroilla. Muistaakseni itse sävellys oli erittäin kivuton prosessi. Kappaleen aloittava accabella - osuus oli äänittäjämme Samuli Jylhän neronleimaus.

7. Pukin Motivaatiolaulu
Ehdottomasti hullunkurisin biisi levyltä. Eräs linjamme eksentrikoista, nimeltään Mikko Kymäläinen loi hauskan demon, jossa pukkiparka lauloi mm. motivaatiostaan ahertaa joka ikinen joulu. Demolta tarttuivat lopulliseen versioon tietenkin sanat, ja kappaleen lopussa tapahtuva tempon nopeutuminen, joka itse demolla tapahtui kertosäkeissä. Ainoa kappale levyllä, jossa laulaja ottaa ns. roolin laulaessaan.

8. Omatunto-Oiva
Tämä hauska kipale kertoo liian virkaintoisesta tontusta, joka vahtii ovatko ihmiset olleet kilttejä ja kohtuullisia ennen joulua. Pauliina Vilpakan biisitehtaalta minulle ja Juuso Alamäelle saapunut kappale sai parin päivän työskentelyn jälkeen ukulele - kuorrutteensa. Bassoja soitettiin tässä kappaleessa pariin otteeseen kun olin soittanut vähän kehnosti ekalla kerralla. No mut ei hätiä kun biisi ehti juuri ja juuri levylle. Pari biisiähän jäi levyltä pois ratkaisevien puutteidensa takia. No ehkä seuraavalle levylle sitten.

9. Burnout-Pukki
Tämäkin kappale tuli Pauliina Vilpakalta. Samalla kaavalla duunattiin kappale kuin Omatunto-Oivakin. Koti-oloissa sorvattiin turhat pianon pimputukset, korvattiin kellopelin pimputuksella.

10. Taisteluporo Reki Balboa
Viimeinen kappale, josta kappaleiden esittäjällekin nimi äkättiin. Kappale alkoi muodostua Juuso Alamäen keksimän riffin myötä, joka kuulosti suuresti Sibeliuksen kuuluisimmilta tuotoksilta. Levyn ehkä ainut todellinen stemmalaulanta-kappale. Niitäkin lauluja yömyöden hoilotettiin ja hiottiin. Todella onnistunut joululauluntynkä, niin lyyrisesti kuin ehkä sävellyksellisestikkin. Usutimme kappaleeseen myös musiikillisen idean, jota yritimme sisällyttää jokaiseen muuhunkin levyn kappaleeseen. Tässä se kuitenkin iskee täysillä, kuin Semir Ben Amour konsanaan.

Anders Vuorimaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti