Yksi etappi elämässä on nyt sitten saavutettu, sillä opinnäytetyöni on valmis ja valmistuminen Tampereen ammattikorkeakoulusta tapahtunut. Opinnäytetyöni tekoprosessi oli pitkä ja kivinen tie. Valitsin aiheeni "Sanoista tekoihin - Vähät Valitan -albumin sanoituksien tuotanto" jo paria vuotta ennen työni lopulliseen muotoon saamista. Aihevalinta oli helppo, sillä lopputyöni kirjoittamisen ohella julkaisin juurikin tämän samaisen Vähät Valitan -debyyttialbumini artistinimellä Timi Lexikon. Levy poiki kesällä 2010 mm. kohtalaisesti menestyneen Reivaa-sinkun. Työskentelin samaan aikaan myös Sony Music Entertainment Finland Oy:n palveluksessa markkinointiassistenttina. Molemmat projektit ottivat aikansa ja energiansa, joten varsinainen rutistus opinnäytetyön kirjoittamisessa osui viime vuoden lopulle.
Vähät Valitan kansikuva.
Olen kirjoittanut sanoituksia enemmän tai vähemmän tosissani viimeiset kymmenen vuotta. Sävellystouhun olen ajan saatossa sen sijaan jättänyt suosiolla sitä hommaa paremmin osaaville. Näinpä tahdoin opinnäytetyössänikin keskittyä pelkästään sanoituksiin. Luin paljon laulujen sanoittamista koskevaa kirjallisuutta, analysoin omia tekstejäni sekä haastattelin Sony Musicin A&R Janne Halmkronaa sanoittajan näkökulmasta. Vaikka lopputyön kanssa tuskailu aiheuttikin stressiä, toistuvaa epävarmuuden tunnetta omasta osaamisestani sekä tuntien hikoilemista tietokoneen äärellä, voin rehellisesti myöntää työn tekemisen kannattaneen. Omia tekstejäni uudelleen ja uudelleen tarkastellessani huomasin olevani verrattain monipuolinen ja osaava sanoittaja, vaikka laulujen tekstien tekemiseen ei oikeaa tai väärää tapaa olekaan. Opin myös tuntemaan tekstien mahdollisia kulkuväyliä sanoittajan tietokoneen kovalevyltä aina esiintyvien artistien albumeille asti, mistä on varmasti apua tulevaisuudessa.
Lopputyön loppuunsaamisfiilistelyä.
Sama ilme säilynee naamallani kuukausia.
Lopullisesti pystyin pyyhkimään tämän projektin aiheuttamat hikikarpalot otsaltani tammikuussa 2011, kun sain sähköpostiini huojentavan tiedon: Opinnäytetyöni on hyväksytty nätisti arvosanalla 4. Huh! Tästä eteenpäin elämä jatkuu kirjoittaessa lisää biisejä niin toiselle Timi Lexikon -albumille kuin muillekin artisteille.
Teksti: Timo Leskinen / Digitaalisen äänen ja kaupallisen musiikin suuntautumisvaihtoehto/ TAMK Virrat
Lue koko opinnäytetyö Theseuksesta.
www.facebook.com/timilexikon
www.myspace.com/timilexikon
www.timilexikon.com
Digitaalisen äänen ja kaupallisen musiikin suuntautumisvaihtoehto on osa Tampereen ammattikorkeakoulun viestinnän koulutusohjelmaa Virroilla.
maanantai 7. helmikuuta 2011
Uudet ennakkotehtävät julkaistu!
Kevään yhteishaku alkaa kohta. Uudet ennakkotehtävät on nyt julkaistu TAMKin hakusivustolla.
Virroille viestinnän koulutusohjelmaan voi kahtea kahteen eri suuntautumisvaihtoehtoon: käsikirjoittamiseen ja kuvalliseen ilmaisuun sekä digitaaliseen ääneen ja kaupalliseen musiikkiin.
Molempiin suuntautumisvaihtoehtoihin on omat ennakkotehtävänsä sekä pääsykokeet.
Tässä linkit ennakkotehtäviin:
käsikirjoittamisen ja kuvallisen ilmaisun sv:n etukäteisnäytön ohjeet 2011
digitaalisen äänen ja kaupallisen musiikin sv:n etukäteisnäytön ohjeet 2011
Suomenkielisten koulutusohjelmien yhteishaku on 7.3.-12.4.2011
Virroille viestinnän koulutusohjelmaan voi kahtea kahteen eri suuntautumisvaihtoehtoon: käsikirjoittamiseen ja kuvalliseen ilmaisuun sekä digitaaliseen ääneen ja kaupalliseen musiikkiin.
Molempiin suuntautumisvaihtoehtoihin on omat ennakkotehtävänsä sekä pääsykokeet.
Tässä linkit ennakkotehtäviin:
käsikirjoittamisen ja kuvallisen ilmaisun sv:n etukäteisnäytön ohjeet 2011
digitaalisen äänen ja kaupallisen musiikin sv:n etukäteisnäytön ohjeet 2011
Suomenkielisten koulutusohjelmien yhteishaku on 7.3.-12.4.2011
Konserttiäänentoiston erikoistumisopinnot päätökseen
29.-30.11 koeteltiin Finlaysonilla TTVO:n kahvion perustuksia vuoden mittaisen konserttiäänentoiston erikoistumisopintojen päätöskonsertin valmistelun ja toteutuksen merkeissä.
Jo toista kertaa Virtain digitaalisen äänen ja kaupallisen musiikin sv:n koordinoimalle kurssille oli asetettu seuraavat osaamistavoitteet:
Opiskelija
- saa valmiudet toimia kiertueen/tapahtuman ääniteknisen projektikokonaisuuden suunnittelijana ja toteuttajana kotimaahan ja ulkomaille suuntautuvissa tuotannoissa.
- osaa suunnitella ja käyttää monipuolisesti erilaisia äänijärjestelmiä.
- osaa miksata livetilanteessa eri tyylilajeja tyyliin sopivalla tavalla (sali- ja lavaäänentoisto).
- osaa perusteet kiertuemanagerin tehtävistä koti- ja ulkomaille suuntautuvissa tuotannoissa.
… ja heti alkuun voi todeta, että kun opetus voitiin toteuttaa erinomaisissa tiloissa ja kalustoilla (Akun tehdas, Musiikki Mode, TAMK/Virrat ja TTVO) vastaanottavaisen opiskelijaryhmän ja eri osaamisalueiden huippujen kanssa, näihin tavoitteisiin myös päästiin.
Miten opinnot toteutettiin?
Opetuksen keskeiset osat toteutettiin todella kokeneen opettaja- ja luennoitsijakaartin toimesta. Päävastuussa toimivat Reima Saarinen (mm. 2007 Euroviisujen saliäänensuunnittelija), Kimmo Ahola (mm. Nightwish), Arttu Pulkkinen (mm. Riku Niemi Orchestra), Klas Granqvist (mm. Akun tehdas), Harri Karvinen (mm. TAMK ja NEM-booking), Timo Kivikangas (mm. TAMK ja Kolmas Nainen) + liuta vierailijoita. Kalustoina käytettiin monipuolisesti alan viimeisintä äänitekniikkaa ja nykyaikaisia mittausjärjestelmiä äänijärjestelmien säätämiseen.
Opintojen aikana käsiteltiin äänijärjestelmien kokoamista ja virittämistä, saliäänen miksaamista ja lavaäänen monitorointia, taltiointia, kiertuemanagerointia, konsertin ja kiertueen projektisuunnittelua jne. Opinnoissa yhdistettiin teoriaa ja käytäntöä sekä kuultiin alalla pitkään toimineilta ammattilaisilta kullan arvoisia käytännön neuvoja.
Opintojen arvioitavana kehittämistehtävänä oli päätöskonsertin ääniteknisen toteutuksen suunnittelu ja toteutus. Tällä kertaa konsertin toteutuspaikaksi valikoitui TTVO:n kahvio. Suurkiitos Leena Mäkelälle tästä mahdollisuudesta sekä Juhana Karille ryhmämme avustamisesta! Päätöskonsertin tekninen suunnittelu aloitettiin hyvissä ajoin ennen konserttia suunnittelussa tarvittavien perustietojen hankkimisella, joiden pohjalta valittiin konserttiin tulevan kaluston kokoonpano ja laadittiin tarvittavat tuotantotekniset dokumentit.
Jotta kaikki opiskelijat pääsisivät konsertissa näyttämään osaamistaan eri osa-alueiden hallinnassa, tarvittiin mukaan kolme eri tyylilajia edustavaa yhtyettä. Sopivan monipuolinen miksausteknisesti ja –esteettisesti haastava kattaus löytyikin suht helposti TAMKin sisältä. Esiintyjiksi useista tarjokkaista valikoituivat Virtain digitaalisen äänen ja kaupallisen musiikin opiskelijoiden kokoonpanot Louna Widenius ja Laitakaupunki (nykykokoonpanonsa ensimmäinen esiintyminen) ja Sonsuperior (viime kevään stereoääniteprojektin tuloksena syntynyt yhtye) sekä TAMK/musiikin opiskelijoiden teatterimusiikkiyhtye Kalle Elkomaan johdolla.
Konsertin ääni taltioitiin monikanavaisena ja surround-tekniikkaa hyödyntäen, monikamerataltioinnin toteutti Virtain H09KUVA-ryhmän opiskelijoista koostuva ryhmä ja valosuunnittelun tekivät TTVO:n opiskelijat.
Lopuksi
Jälleen voi todeta, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Yhteistyössä opiskelijaryhmän kanssa tehdyt päätöskonsertin suunnitelmat pitivät, yhtyeet antoivat parastaan, kalusto toimi moitteettomasti ja opiskelijat onnistuivat työssään erinomaisesti. Oli ilo seurata opiskelijaryhmän ammattimaiseksi kasvanutta työskentelyä ja kokea kolmen mainion yhtyeen esitykset, joista erityisesti teatterimusiikkiyhtyeen sointi sopi tilan haasteelliseen akustiikkaan hienosti. Näistä liveäänen moniosaajien työn tuloksista saa usea kokoonpano ja yleisön edustaja vielä nauttia jatkossa.
Kiitokset vielä kaikille opetuksen järjestelyissä ja tuotannossa mukana olleille yhteistyökumppaneille sekä päätöskonsertin yleisölle!
Timo Kivikangas
Konserttiäänentoiston erikoistumisopintojen vastuuopettaja
Viestinnän koulutusohjelman (Virrat) koulutuspäällikkö
SV-vastaava/Digitaalisen äänen ja kaupallisen musiikin suuntautumisvaihtoehto
Veteraanimuseon multimediaopastus nähtävillä
Sotaveteraanien museohuone siirtyi viime kesänä multimedia-aikaan Virtain Perinnekylässä. Audiovisuaalisen opastuksen toteutti Tampereen ammattikorkeakoulun medianomiopiskelija Tero Ahlfors yhteistyössä Juho Mannisen, Annina Österin ja Elina Knuuttilan kanssa. Multiamediatoteutuksen alkuperäinen käsikirjoitus on lähtöisin Pentti Jouttijärveltä Virtain Sotaveteraanit ry:stä.
Nyt veteraanimuseon multimediaopastus on nähtävissä myös Internetissä. Perinnekylän veteraanimuseossa opastus palvelee kävijöitä kesäkauden ajan.
Nyt veteraanimuseon multimediaopastus on nähtävissä myös Internetissä. Perinnekylän veteraanimuseossa opastus palvelee kävijöitä kesäkauden ajan.
Stairs -musiikkivideo
Käy katsomassa Stairs: Afraid of Yourself -musiikkivideo!
Videon toteutuksesta ovat vastanneet Virtain toimipisteen viestinnän opiskelijat.
Työryhmä:
Ohjaus: Hannu Mäki-Kauppila
Tuotanto: Rene Korpela
Alkuperäisidea: Iina Lehto
Käsikirjoitus: Iina Lehto, Hannu Mäki-Kauppila, Rene Korpela, Janika Jalkanen, Anette Siili
Kuvaus: Anette Siili
Valaisu: Joni Valkama
Apulaisohjaaja: Antti Perälä
Leikkaus ja värimäärittely: Iina Lehto
Kameraoperaattori: Pekka Nordlund
Kamera-assistentti: Teemu Salminen
Valomiehet: Susanna Kuhanen, Tapio Toveri
Kuvaussihteeri: Aino Kovalainen
Lavastus ja puvustus: Janika Jalkanen, Iina Lehto
Kenttätuottaja: Henri Viitasalo
Maskeeraus: Tanja Haapasalmi
Playback: Anssi Tenhunen
Catering: Riikka Laitinen, Marjut Lehto
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)