Digitaalisen äänen ja kaupallisen musiikin suuntautumisvaihtoehto on osa Tampereen ammattikorkeakoulun viestinnän koulutusohjelmaa Virroilla.
maanantai 7. helmikuuta 2011
Konserttiäänentoiston erikoistumisopinnot päätökseen
29.-30.11 koeteltiin Finlaysonilla TTVO:n kahvion perustuksia vuoden mittaisen konserttiäänentoiston erikoistumisopintojen päätöskonsertin valmistelun ja toteutuksen merkeissä.
Jo toista kertaa Virtain digitaalisen äänen ja kaupallisen musiikin sv:n koordinoimalle kurssille oli asetettu seuraavat osaamistavoitteet:
Opiskelija
- saa valmiudet toimia kiertueen/tapahtuman ääniteknisen projektikokonaisuuden suunnittelijana ja toteuttajana kotimaahan ja ulkomaille suuntautuvissa tuotannoissa.
- osaa suunnitella ja käyttää monipuolisesti erilaisia äänijärjestelmiä.
- osaa miksata livetilanteessa eri tyylilajeja tyyliin sopivalla tavalla (sali- ja lavaäänentoisto).
- osaa perusteet kiertuemanagerin tehtävistä koti- ja ulkomaille suuntautuvissa tuotannoissa.
… ja heti alkuun voi todeta, että kun opetus voitiin toteuttaa erinomaisissa tiloissa ja kalustoilla (Akun tehdas, Musiikki Mode, TAMK/Virrat ja TTVO) vastaanottavaisen opiskelijaryhmän ja eri osaamisalueiden huippujen kanssa, näihin tavoitteisiin myös päästiin.
Miten opinnot toteutettiin?
Opetuksen keskeiset osat toteutettiin todella kokeneen opettaja- ja luennoitsijakaartin toimesta. Päävastuussa toimivat Reima Saarinen (mm. 2007 Euroviisujen saliäänensuunnittelija), Kimmo Ahola (mm. Nightwish), Arttu Pulkkinen (mm. Riku Niemi Orchestra), Klas Granqvist (mm. Akun tehdas), Harri Karvinen (mm. TAMK ja NEM-booking), Timo Kivikangas (mm. TAMK ja Kolmas Nainen) + liuta vierailijoita. Kalustoina käytettiin monipuolisesti alan viimeisintä äänitekniikkaa ja nykyaikaisia mittausjärjestelmiä äänijärjestelmien säätämiseen.
Opintojen aikana käsiteltiin äänijärjestelmien kokoamista ja virittämistä, saliäänen miksaamista ja lavaäänen monitorointia, taltiointia, kiertuemanagerointia, konsertin ja kiertueen projektisuunnittelua jne. Opinnoissa yhdistettiin teoriaa ja käytäntöä sekä kuultiin alalla pitkään toimineilta ammattilaisilta kullan arvoisia käytännön neuvoja.
Opintojen arvioitavana kehittämistehtävänä oli päätöskonsertin ääniteknisen toteutuksen suunnittelu ja toteutus. Tällä kertaa konsertin toteutuspaikaksi valikoitui TTVO:n kahvio. Suurkiitos Leena Mäkelälle tästä mahdollisuudesta sekä Juhana Karille ryhmämme avustamisesta! Päätöskonsertin tekninen suunnittelu aloitettiin hyvissä ajoin ennen konserttia suunnittelussa tarvittavien perustietojen hankkimisella, joiden pohjalta valittiin konserttiin tulevan kaluston kokoonpano ja laadittiin tarvittavat tuotantotekniset dokumentit.
Jotta kaikki opiskelijat pääsisivät konsertissa näyttämään osaamistaan eri osa-alueiden hallinnassa, tarvittiin mukaan kolme eri tyylilajia edustavaa yhtyettä. Sopivan monipuolinen miksausteknisesti ja –esteettisesti haastava kattaus löytyikin suht helposti TAMKin sisältä. Esiintyjiksi useista tarjokkaista valikoituivat Virtain digitaalisen äänen ja kaupallisen musiikin opiskelijoiden kokoonpanot Louna Widenius ja Laitakaupunki (nykykokoonpanonsa ensimmäinen esiintyminen) ja Sonsuperior (viime kevään stereoääniteprojektin tuloksena syntynyt yhtye) sekä TAMK/musiikin opiskelijoiden teatterimusiikkiyhtye Kalle Elkomaan johdolla.
Konsertin ääni taltioitiin monikanavaisena ja surround-tekniikkaa hyödyntäen, monikamerataltioinnin toteutti Virtain H09KUVA-ryhmän opiskelijoista koostuva ryhmä ja valosuunnittelun tekivät TTVO:n opiskelijat.
Lopuksi
Jälleen voi todeta, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Yhteistyössä opiskelijaryhmän kanssa tehdyt päätöskonsertin suunnitelmat pitivät, yhtyeet antoivat parastaan, kalusto toimi moitteettomasti ja opiskelijat onnistuivat työssään erinomaisesti. Oli ilo seurata opiskelijaryhmän ammattimaiseksi kasvanutta työskentelyä ja kokea kolmen mainion yhtyeen esitykset, joista erityisesti teatterimusiikkiyhtyeen sointi sopi tilan haasteelliseen akustiikkaan hienosti. Näistä liveäänen moniosaajien työn tuloksista saa usea kokoonpano ja yleisön edustaja vielä nauttia jatkossa.
Kiitokset vielä kaikille opetuksen järjestelyissä ja tuotannossa mukana olleille yhteistyökumppaneille sekä päätöskonsertin yleisölle!
Timo Kivikangas
Konserttiäänentoiston erikoistumisopintojen vastuuopettaja
Viestinnän koulutusohjelman (Virrat) koulutuspäällikkö
SV-vastaava/Digitaalisen äänen ja kaupallisen musiikin suuntautumisvaihtoehto
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti