maanantai 7. helmikuuta 2011

Sanoja sanoittamisesta onnistuneeseen opinnäytetyöhön

Yksi etappi elämässä on nyt sitten saavutettu, sillä opinnäytetyöni on valmis ja valmistuminen Tampereen ammattikorkeakoulusta tapahtunut. Opinnäytetyöni tekoprosessi oli pitkä ja kivinen tie. Valitsin aiheeni "Sanoista tekoihin - Vähät Valitan -albumin sanoituksien tuotanto" jo paria vuotta ennen työni lopulliseen muotoon saamista. Aihevalinta oli helppo, sillä lopputyöni kirjoittamisen ohella julkaisin juurikin tämän samaisen Vähät Valitan -debyyttialbumini artistinimellä Timi Lexikon. Levy poiki kesällä 2010 mm. kohtalaisesti menestyneen Reivaa-sinkun. Työskentelin samaan aikaan myös Sony Music Entertainment Finland Oy:n palveluksessa markkinointiassistenttina. Molemmat projektit ottivat aikansa ja energiansa, joten varsinainen rutistus opinnäytetyön kirjoittamisessa osui viime vuoden lopulle.

Vähät Valitan kansikuva.

Olen kirjoittanut sanoituksia enemmän tai vähemmän tosissani viimeiset kymmenen vuotta. Sävellystouhun olen ajan saatossa sen sijaan jättänyt suosiolla sitä hommaa paremmin osaaville. Näinpä tahdoin opinnäytetyössänikin keskittyä pelkästään sanoituksiin. Luin paljon laulujen sanoittamista koskevaa kirjallisuutta, analysoin omia tekstejäni sekä haastattelin Sony Musicin A&R Janne Halmkronaa sanoittajan näkökulmasta. Vaikka lopputyön kanssa tuskailu aiheuttikin stressiä, toistuvaa epävarmuuden tunnetta omasta osaamisestani sekä tuntien hikoilemista tietokoneen äärellä, voin rehellisesti myöntää työn tekemisen kannattaneen. Omia tekstejäni uudelleen ja uudelleen tarkastellessani huomasin olevani verrattain monipuolinen ja osaava sanoittaja, vaikka laulujen tekstien tekemiseen ei oikeaa tai väärää tapaa olekaan. Opin myös tuntemaan tekstien mahdollisia kulkuväyliä sanoittajan tietokoneen kovalevyltä aina esiintyvien artistien albumeille asti, mistä on varmasti apua tulevaisuudessa.

Lopputyön loppuunsaamisfiilistelyä.
Sama ilme säilynee naamallani kuukausia.


Lopullisesti pystyin pyyhkimään tämän projektin aiheuttamat hikikarpalot otsaltani tammikuussa 2011, kun sain sähköpostiini huojentavan tiedon: Opinnäytetyöni on hyväksytty nätisti arvosanalla 4. Huh! Tästä eteenpäin elämä jatkuu kirjoittaessa lisää biisejä niin toiselle Timi Lexikon -albumille kuin muillekin artisteille.

Teksti: Timo Leskinen / Digitaalisen äänen ja kaupallisen musiikin suuntautumisvaihtoehto/ TAMK Virrat

Lue koko opinnäytetyö Theseuksesta.www.facebook.com/timilexikon

www.myspace.com/timilexikon
www.timilexikon.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti