tiistai 5. kesäkuuta 2012

Co Write -kurssi 28.-31.5.2012


Ilkka Vainio antoi palautetta kurssilaisten lyriikoista ja biisien kokonaistunnelmasta
sekä antoi kaupallisia vinkkejä.Kuva: Anastasia Mäkynen.

Virtain oma biisilinna pyörähti käyntiin maanantaina Timo Luukkasen johdolla. Aluksi kokoonnuttiin yhteen ja mietittiin powerpointin avulla biisinkirjoittamista. Leadeiksi eli johtolangoiksi kuunneltiin joitain pop-/iskelmä artisteja, jotka etsivät uusia biisejä. Sen jälkeen kokosimme paikallaolijoista kolmen hengen ryhmiä ja eikun hommiin! Aikaa seuraavan päivän kello puoli kahteen iltapäivällä, jolloin palataan takaisin isoon tarkkaamoon ja  kuunnellaan demot, joissa täytyy olla myös laulut äänitettyinä. Seuraavana päivänä oli tarkoitus sekoittaa pakka uudelleen ja vaihtaa ryhmiä.

Sitten päästiin itse asiaan. Oman ryhmäni kanssa sovimme, ettemme varsinaisesti rakenna kenellekään tietylle artistille biisiä, vaan teemme vaan hyvän kappaleen ja katsotaan sitten jälkeenpäin minkä tyyppiselle artistille biisi sopisi. Kitaristi soitti E-duurin ja siitä lähdettiin ideoimaan. Yhden illan aikana syntyi kolmen pään voimin sävellys, sanoitus ja lähes miksausta vaille valmis demo. Biisistä tuli hyvän tuulinen suomenkielinen poprock.  Oman oppimiseni kannalta oli antoisaa tehdä vanhempien opiskelijoiden kanssa.

Seuraava päivä alkoi eilisen työn koonnilla. Biisit kuunneltiin ja Luukkanen sekä muut opiskelijat antoivat palautetta ja kehitysideoita. Seuraavat biisit aloitettiin ihan uuden ryhmän kanssa ja itselläni genrekin vaihtui kokonaan. Tällä kertaa meitä oli ryhmässä vain kaksi, ja molemmat soitimme pääasiassa pianoa. Lähdimme siis kehittelemään tunnelmallista maalailevaa pianoslowaria ison soittotilan flyygelillä. Iltapäivän aikana työstimme parini pianoriffi-ideasta valmiin sävellyksen ja sanoituksen. Parillani oli hyvä jousiplugari kotonaan, joten hän äänitti illan aikana pianot sekä lisäsi orkestraatiota. Itselläni oli vielä paniikkikomennus kolmanteen projektiin, jonka kokoonpano muuttui yllättäen. Kirjoitin illan aikana heidän folk/pop kappaleeseensa suomenkielisen tekstin, johon olin jo aamulla puoliunessa hymissyt laulumelodiat.

Keskiviikkona kurssillamme vieraili tuotanto-/biisinikkari Veikka Ercola. Ercola antoi palautetta vaiheessa olevista demoistamme, kertoili duunistaan sekä vastaili kysymyksiimme. Lisäksi saimme nähdä radioaalloilla paljon soineen kappaleen Like A Lady -tekovaiheet alusta loppuun. Itselleni jäi Ercolasta ajatus, että olipas mukavan tavallinen tyyppi.

Keskiviikkoillan aikana pianoslowariprojektimme kanssa äänitimme laulut kappaleeseen, sekä miksailimme. 

Torstaina saapui vierailijaksi iskelmäsanoittaja ja tuottaja Ilkka Vainio, joka oli täysin toisesta ääripäästä kuin Ercola -tekijänä sekä persoonana. Rauhallisen Ercolan rinnalla Vainiolla riitti elämänkertaa sekä kaikkea muutakin juttua kerrottavaksi. Oli myös mukavaa, että torstaina koulutuspäällikkömme Timo Kivikangas liittyi seuraan kuuntelemaan kurssin tuotoksia. Taas soitettiin meikäläisten demoja, jotka olivat jo lähestulkoot valmiita. Vainio antoi tietenkin hyvin erilaista palautetta kuin Ercola, puuttuen paljolti lyriikoihin sekä biisien kokonaistunnelmaan ja kaupallisiin pointteihin.

Tällaiseen kurssiin on hyvä päättää kouluvuosi. Tuli tutustuttua paremmin ylempiluokkalaisiin opiskelijoihin ja luotua uusia yhteistyökontakteja -heitä kun ei muuten juuri näe. Itselläni jäi päällimmäisenä ajatus että tällaisia kursseja useammin vuodessa ja että just tällanen tekeminen on nimenomaan se juttu miks mä tänne kouluun olen tullut.

Raportoi Pauge 11Musa

ps. Ja lopuksi Timo Kivikankaan loppukaneetti: "Kiitokset vielä kaikille biisileirille osallistuneille opiskelijoille, vieraileville luonnoijille ja Timo Luukkaselle. Kurssi onnistui todella hienosti, ja nopealla aikataululla tehtyjen biisien laatu yllätti sekä minut että musiikin pitkän linjan monitoimimiehen Ilkka Vainion erittäin positiivisesti. Hienoa oli, ja näistä biiseistä ja tekijöistä kuullaan vielä varmasti!"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti