keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Kaikki muu on turhaa paitsi laulujen tekeminenKeväällä 2010 ajattelin pyrkiä opiskelemaan. Digitaalinen ääni ja kaupallinen musiikki kuulosti minulle sopivalta linjalta. Viihdyin silloisessa työssäni kuin kala kuivalla maalla. Neljä vuotta aiemmin solmittu levytyssopimus paloi käsiini levy-yhtiön konkurssin myötä. Harmitti kovasti. Pöytälaatikkoon jäi julkaisematon levy, johon en onneksi ollut edes kovin tyytyväinen. Halusin muuttaa elämäni kuin amerikkalainen kotirouva jumppalaitemainoksessa. Halusin muuttaa Virroille.

Tulin valituksi kouluun. Muutin Virroille ja ajattelin olevani etuoikeutettu aloittaessani opiskelijaelämän kolmekymppisenä. Työelämä oli ikävästi rajoittanut kaikenlaista hauskanpitoa. Koin yhtäkkiä eläväni ikään kuin pidennettyä nuoruutta. Mietin kaikkia tulevia opiskelijabileitä ja haaveilin kaksikymppisten naisten ehtymättömästä huomiosta. Ei sentään. Aikuisen miehen vankkumattomalla määrätietoisuudella tartuin mielenkiintoisiin opintoihin tarmokkaasti.

Hyvin pian selvisi, että olen tehnyt oikean valinnan. Opetus osoittautui todella laadukkaaksi ja puitteetkin olivat kunnossa. Paikkakuntakin menetteli, eikä vähiten siksi, että meidän luokalla oli ja on edelleen todella joviaali ja hyvä ilmapiiri. Virrat on oikeasti ihan kiva paikka. Asenne ratkaisee. Lähes kaikkialla viihtyy jos viihtyy itsensä kanssa ja ympärillä on muutama mukava ihminen.

Antti.Lainas.
Keväällä 2011 olin sen verran tyytyväinen uusiin biiseihini, että päätin lähestyä jotain levy-yhtiötä demonauhan kanssa. Sound Of Finland tuli ensimmäisenä mieleen. Myös heidän demonlähetyssysteeminsä tuntui vähiten kivuttomalta; ei ikävää paketointia, saatetta ja postireissua. Biisi bittiavaruuteen kuvan (ei oman) ja kunnon itsekehun, sekä liioittelun kera. SOF halusi kuulla lisää. Noin kuukauden päästä vein firman toimistolle Tampereen Kyttälänkadulle CD-muodossa kahdeksan vanhaa kappaletta ja muutaman seuraavan viikon aikana pari uutta biisiä per viikko. Täytyy myöntää, että joskus piti aamuisin tarkistaa eteisen peilistä ovatko housut jalassa. Varsinkin tekstien viilaus jatkui monesti pikkutunneille.

SOF:n silloinen A&R –henkilö Meriläinen piti uusistakin kappaleistani. Vielä piti vakuuttaa lafkan pomo eli Epe Helenius. Tuli pyyntö tehdä hitti. Tein samalta istumalta kappaleen Yläkaupungilla valvotaan. Ajattelin miettiä yön yli tarvitseeko tekstiä vielä parannella. Näin parvekkeelta keväisen yön taivaalla tähdenlennon. Lausuin toiveen mielessäni ja laitoin nukkumaan. Aamulla lähetin kappaleen Epelle ja Meriläiselle. Myöhemmin päivällä sain mukavan sähköpostin. Oli ruvettava levyntekoon.

Alusta alkaen oli selvää, että tuotan levyni itse. Pyysin opettajaamme Janne Tauriaista miksaajaksi. Laskimme budjetin, johon sain levy-yhtiön hyväksynnän helposti. Varasimme studioaikaa legendaarisesta Cosmic Studiosista ja miksauspaikaksi neuvottelimme Hiili Hiilesmaan Yelow House Studion.

Aloitimme työt Cosmicilla kesäkuussa 2011. Heinäkuun työskentelin kotistudiossani lähinnä laulu- ja syntetisaattoriraitojen parissa. Elokuussa aloitimme miksauksen Hämeenlinnassa. Tarkoitus oli saada valmista syyskuun alkuun mennessä ennen kuin minulla alkaa koulu ja Jannella työt. Aikataulu venyi hieman, mutta olemme lopputulokseen todella tyytyväisiä.

Ensimmäinen singleni Syksyisin julkaistiin lokakuussa. Kappale sai jonkin verran radiosoittoa. Peli oli avattu. Vuodenvaihteen jälkeen laitoimme koko albumin masterointiin. Helmikuussa julkaistiin toinen single Meidät on kuin tehty toisillemme. Kappale soi tällä hetkellä radioaalloilla kohtuullisesti. Pitkäsoitto Silloin oli sunnuntai julkaistiin 21.3.2012. Julkaisukeikat ovat juuri takana. Hauskaa on ollut. Levyarvostelutkin ovat olleet vähintäänkin imartelevia. Ostakaa levy. Jos ei muuten niin edes säälistä.

-Antti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti