maanantai 28. toukokuuta 2012

Fiiliksiä ekan kouluvuoden jälkeen Virroilta


Viimeinen koulupäivä ennen kesäloman alkua on pulkassa.  Luonnonkauniilla Virroilla koivuissa on jo kirkkaanvihreät lehdet.  Muutama koulutehtävä odottaa vielä palauttamista ja opiskelijat aikovat laivarantaan viettämään viimeistä iltaa ennen kuin kaikki hajaantuvat omille teilleen. Olo on haikea, mutta samalla iloinen siitä että ensi vuonna odottavat taas uudet haasteet ja mahdollisuudet saman luovan ja lahjakkaan porukan kanssa.

En kuitenkaan väitä että vuosi olisi ollut helppo. Omalta osaltani meni aika kauan sen ihmettelyyn että  mihinkäs tässä ollaan jouduttu.  Täällä, keskellä metsää, vaivalloisten kulkuyhteyksien takana,  valmistuvat Suomen musiikkibisneksen seuraavat alalla toimijat. Opettajina on erittäin päteviä, aikaan saaneita tyyppejä –mutta samalla suuria persoonia jotka eivät päästä opiskelijoita helpolla. Yksi asia on tullut selväksi:  Musaa ei tehdä vasemmalla kädellä.

Vuosi on mennyt ikään kuin sumussa. Tuntuu että omien sisäisten ristiriitojeni takia en ole saanut irti ihan niin paljon kuin olisin voinut saada. Kuitenkin kun alkaa kelailla mitä kaikkea on tullut tehtyä ja opittua, huomaan että lista on ihan kiitettävä. Olen perustanut bändin, jonka kanssa tehnyt monta biisiä joista julkaistu jo kolme, bändin facesivut sekä stereoääniteblogin, valloittanut itselleni uuden genren elektronisen musiikkimme myötä, tehnyt elämäni ensimmäisen remixin ja saanut siitä erittäin rohkaisevaa palautetta, aloittanut yhteistyön kokeneen iskelmäsanoittajan kanssa, muuttanut makuuhuoneeni kotistudioksi ja lakannut pelkäämästä laitteita, oppinut huimasti äänittämisestä ja miksaamisesta, oppinut patchpay:n ja läpäissyt signal flown, kirjoittanut neljä kokonaan uutta biisiä erääseen levytysprojektiin jossa osallistuin  myös sovittamiseen sekä lauloin levylle stemmat, tehnyt kymmenen sivua pitkän esseen sekä radioiden soittolistoista että suomalaisista naistekstittäjistä,  kotiutunut ryhmään jossa on vain kaksi naista ja loput miehiä, saanut työpaikan, ja kaiken tämän jälkeen jäänyt enemmän tai vähemmän henkiin.

Olo on puusta pudonnut ja kieltämättä edelleen tunnen tämän tästä olevani vähän väärässä paikassa kun tunnilla mikitetään rumpuja, mutta täytyy sanoa että näin paljon uusia biisejä oon kirjoittanut viimeksi  lauluntekijävalmennuksessa, jossa biisinkirjoittaminen oli sentään varsinainen opiskeluiden aihe. Täällä on todella kaikki eväät ja työkalut olla luova. Välillä tulee siitä ihan ahdistus kun haluaisi ehtiä tehdä ja oppia enemmän kun siihen on näin mahtavat puitteet. Luovan ihmisen kannalta tämän paikan hyviä puolia on myös se, että vaatimustaso on kasvanut, ja biisit tulee tehtyä valmiiksi asti. Helposti raakiledemo-asteelle jämähtänyt työn jälki ei enää kelpaa.

Ahdistus meinaa tulla myös siitä kuinka paljon on mahdollisuuksia ja suuntia mihin voi erikoistua tai työllistyä. Kaikkia teitä ei voi valita, eikä kaikessa voi tulla pro:ksi. Oppiminen täällä vaatii erityisen paljon oma-aloitteisuutta ja koulun ulkopuolella tehtävää työtä. Teoria-osuus opinnoista on aika pienimuotoista, joten jos ei ole omia projekteja johon oppimaansa hyödyntää, asiat unohtuvat aika helposti.

Monelle maallikolle tulisi varmaan yllätyksenä kuinka maanläheistä ruohonjuuritason työtä musiikki on työnä. Täytyy vaan liimata takapuoli penkkiin ja tehdä hommia. Siinä kuluu kahvia pannukaupalla ja tukkaa revitään päästä. Diivailijat eivät myöskään pitkälle pötki, sillä musan tekeminen on niin suurilta osin ryhmätyötä. Jos ei ilmesty paikalle sovittuna ajankohtana, tai ei hoida hommiaan, yhteistyökumppanit loppuvat hyvin äkkiä. Hyvä porukkahenki on ainakin oman kokemukseni mukaan ensiarvoisen tärkeä luovassa työssä.

Kulttuurimaailma… sitä rakastaa ja vihaa. Virroilla opiskelee mielenkiintoisia ja älykkäitä ihmisiä. Särmää löytyy ja monella hyvin erilaiset lähtökohdat, joten kannattaa jättää ennakkoluulot kotiin, jos leikkiin lähtee. Itse olen tehnyt hyvinkin erilaisten tyyppien kanssa musiikkia kuluneena vuotena, ja kokenut sen pelkästään vahvuutena. Suruna puserossa ovatkin tällä hetkellä tämän mahtavan oppilaitoksen suuret muutokset ja epävarma tulevaisuus. Kulttuurikoulutusta vähennettäessä ongelma on se, että kulttuuri itsessään ei vähene –se vain huononee. Juuri kun ”hanki kunnon ammatti-yhteiskuntamme” huokaisee helpotuksesta, kulttuuri hyppää taas kasvoille jonkun nurkan takaa –ammattitaitoisena tai ei. 

 Onneksi tuli viime vuonna haettua.

Paukku
Digitaalinen ääni ja kaupallinen musiikki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti